NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Országos Ipari Park Koncepció: az állami megoldás

A Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (Inpark) állami vállalatként jelent meg egy olyan szegmensben, ahol alapvetően piaci szereplők működnek, és az állami lét előnyeit igyekszik a nemzetgazdaság érdekében felhasználni, jelentette ki a társaság vezérigazgató-helyettese. Szarka Gábor szerint egy állami cégnek is van helye az ipariingatlan-fejlesztés piacán, amire jó példa a néhány héttel ezelőtt átadott pátyi logisztikai beruházás.

Szarka Gábor, a NIPÜF Zrt. vezérigazgató-helyettese

Ma 196 ipari park található Magyarországon, a többségüket önkormányzatok üzemeltetik, kisebb részük magánkézben van, és mindösszesen ötnek a tulajdonosa a magyar állam. Az ipari park cím elnyerésének feltételei között szerepel, hogy a teljes területen biztosítani kell a megfelelő anyag-, energia- és információáramlást, részt kell venni a megtelepedő vállalkozások optimális üzemszervezetének kialakításában, továbbá segítséget kell nyújtani az önállóvá váláshoz megfelelő ismeretek megszervezéséhez. Legalább 20 hektár nagyságúnak kell lennie (törzsterület és fejlesztési terület), amelyből a törzsterületnek legalább 10 hektárnyi részen egybefüggőnek lennie. A törzsterület betelepíthető, ahol a pályázó rendelkezik a terület tulajdonjogával (30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolattal alátámasztva) vagy tartós (legalább 25 éves) használati, hasznosítási jogával.

A kormány által 2015-ben létrehozott Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt.-t (NIPÜF) legfontosabb feladata az 1268/2016 (VI. 17.) Korm. határozattal kihirdetett Országos Ipari Park Koncepció megvalósításának koordinálása, amelynek pillérei a Modern Városok Program (MVP) ipari parki fejlesztéseinek végrehajtása, az állami, önkormányzati és magántulajdonú ipari parkok bevonása, felmérése, a velük való együttműködés kialakítása, hangoztatta Szarka Gábor. Az MVP keretében jelenleg 17 megyei jogú városban kezdte meg a NIPÜF új zöldmezős ipari park létrehozását. Az elmúlt egy évben 338 hektárnyi területet kötöttek le ipari park kialakítása céljából, amely területnagyság folyamatosan bővül. Eddig mintegy 30 potenciális befektető érdeklődését regisztrálták, ami összesen kb. 290 ezer négyzetméter csarnoképítési igényt, valamint 100 hektár fejlesztési terület vásárlási szándékát jelenti. Az állami tulajdonban lévő, bár a piaci logika alapján tevékenykedő iparipark-fejlesztő cég további feladatai a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA) együttműködve a hazai és nemzetközi befektetők letelepedésének és az utóbbiak hosszú távú Magyarországon maradásának támogatása, a befektetési kedv erősítését támogató ingatlanszolgáltatásokkal hozzájárulás hazánk regionális versenyképességének erősítéséhez, a fejlesztéssel hozzáadott érték által az állami vagyon gyarapítása, egy Nemzeti Ipari Park Hálózat létrehozása.

A NIPÜF egyszerre üzemeltető és szolgáltató társaság, leányvállalatai (projektcégei) révén bárhol az országban komplett szolgáltatásokat nyújt a befektetni szándékozóknak. A cég többek között csarnok- és ipari parki infrastruktúratervezéssel, engedélyeztetéssel, építtetéssel, értékesítéssel és bérbeadással foglalkozik, sztenderd, illetve egyedi ügyféligényekre szabott (built-to-suit) logisztikai és gyártó épületeket, „kulcsrakész” megoldásokat ajánl partnereinek, mindezt az állami vállalati szerepből adódó garanciák és előnyök biztosításával. Szarka Gábor kiemelte: bár a NIPÜF Zrt.-t a kormány hozta létre, nem egy mamutvállalatról van szó, amely számolatlanul költi a költségvetési forrásokat; a létszám nem éri el a 30 főt, a cég működésének alapelve pedig az, hogy minden egyes forinttal el kell tudni számolni.

A cikk a NavigátorVilág 2017. novemberi számában jelent meg.