Innováció együttműködésben

A VTG AG az Innofreighttal együttműködve 144 vagont szállít a svédországi Hector Rail számára. A két vállalat új vagonokat kínál a svédországi rönkfaszállításra, és ezzel piaci rést tömnek be a vasúti árufuvarozásban.

A VTG AG, Európa vezető vagonkölcsönző és vasúti logisztikai vállalata és az osztrák Innofreight cég a májusi müncheni transport logistic nemzetközi szállítmányozási vásáron jelentette be együttműködési megállapodását. A következő hónapokban a VTG összesen 200 innofreightos InnoWaggont vesz fel a flottájába. A kocsik egy részét a következő tíz évben egy közös ügyfél számára fogják bevetni: a svéd vasúti vállalat, a Hector Rail 144 InnoWaggont bérel tőlük, amelyekkel a svéd SCA papíripari csoport számára fognak rönkfát szállítani. A vagonok felét a VTG bocsátja rendelkezésre, a másik felét közvetlenül az Innofreight.

A projekttel a két vállalat tovább bővíti eddigi együttműködését. Már 2015 óta kooperál a VTG és az Innofreight a vasúti logisztika területén. A VTG az új együttműködéssel a flottáját is bővíti, amely már eleve 1000 különböző vagon típusból állt. „Minden iparágnak speciális logisztikai igényei vannak. A célunk az, hogy minden ügyfelünknek tökéletes megoldást nyújtsunk a vasúti áruszállításban” – nyilatkozta Jakob Öhrström, a VTG Rail Europe GmbH ügyvezető igazgatója. „Az InnoWagonokkal tovább fejlesztjük logisztikai kínálatunkat, amely a vonzó és rugalmas megoldásokat támogatja a tömegáru szállításában, és ezzel elő is mozdítjuk a vasúti árufuvarozást a közúttal való versenyben.

A vagonokat egy különösen széles és magas, ún. rakoncarendszerrel gyártják (kb. 3,6×3,5 méter), amelyet speciálisan a svéd piacra fejlesztettek ki, és amelynek révén 25 százalékkal több rakományt képesek befogadni, mint az eddig használatban lévő vagonok. „Együttműködésünkkel innovatív megoldást kínálunk a vasúti nyersanyagszállításban, és piaci rést tömünk be a vasúti árufuvarozásban” – mondta Isabella Legat, az Innofreight regionális értékesítési vezetője. Moduláris rendszerével az InnoWaggon olyan rugalmas, hogy bármikor adaptálható más piacok követelményeire és előírásaira. Ezért a két vállalat együtt az ügyfelek egyedi igényeire szabott, optimalizált logisztikai megoldásokat tud kidolgozni és átültetni a gyakorlatba. Ennek során a VTG a vagonok gyártási technológiáját adja be a közösbe, az Innofreight pedig a konténerekre és a kirakodási technológiára koncentrál.

A VTG és az Innofreight kooperációja egy sor szolgáltatást foglal magába. Ezek közé tartozik többek között a tanácsadás és a fuvarozási, felszerelési és kirakodási koncepció fejlesztése, a vasúti szállítások megbízható lebonyolítása, a vagon- és tartálykészletek üzemeltetése, a sérültkocsi-menedzsment, a helyhez kötött és a mobil kirakodótechnika, valamint a fizikai kirakodás megszervezése és lebonyolítása. Az ügyfél mindeközben egy kézből jut hozzá minden szolgáltatáshoz: a tervezési fázistól kezdve az operatív megvalósításig. Az innovatív szállítási modellek kínálójaként a VTG tovább bővíti portfólióját ezzel az együttműködéssel.

Járdán Eszter

A cikk a NavigátorVilág 2017. májusi számában jelent meg.