NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Versenyhelyzet-elemzés: Budapest–Prága

Sorozatunkat folytatva most a Prága és Budapest közötti közösségi közlekedési kapcsolatokat vizsgáljuk. Akár üzleti, akár szabadidős utazásról beszélünk, többféle utazási mód, több szolgáltató közül is tudunk választani a cseh főváros felé, ahová egy finom sörre, egy andalgós belvárosi sétára mindig érdemes elugrani.

Nagyon vegyes MÁV-START-szerelvény kanyarodik Prága határában
fotó: Schulek Tibor

„Alibi” megállások

Attraktív menetrendi kínálat figyelhető meg a vasúti forgalomban a magyar és a cseh főváros között. A MÁV-START együttműködve a szlovák (ZZSK) és a cseh (CD) nemzeti vasúttársasággal hat nappali és egy éjszakai vonatot közlekedtet. A legkedvezőbb, kontingentált SparDay ajánlat 5890 Ft-ért (19 €) érhető el, egy irányba, vonatonként maximum az első 6–10 utas számára. Ha nincs a legolcsóbb jegy, akkor a 4 napig érvényes, oda-vissza útra szóló kirándulójegy a legjobb választás 15 000 Ft-ért – ha pedig további háromezret rászánunk, az első három napra a tömegközlekedés is benne van. Érdemes viszont ehhez 3 euró/irányért helyjegyet is vásárolni, mert a vonat Brno, Prága, illetve Pozsony környékén nagyon tele lehet. A harmadik megoldást a CityStar jelenti, ami már két személynek is megéri, ha több időt akar a városban (vagy akár Csehországban máshol is) tölteni – ez különösen akkor előnyös viszont, ha nem Budapestről utazik az utas, és nem rendelkezik belföldi menetdíjkedvezménnyel. A vasúti menetjegyek alapárai nagyon nem versenyképesek, gyakran a repülőnél is drágább megoldást jelentenek, így a fenti megoldásokat kell keresni.

A MÁV-START szerelvénye IC+ kocsival Prágában
fotó: Schulek Tibor

A nappali EuroCity vonatok hajnali fél 6 és délután fél 4 között kétóránként indulnak mindkét irányból. Az utazás 6 óra 40 percet vesz igénybe, bár ebből közel 20 percet értelmetlenül Budapesten belül halad a vonat, mert a vélt átszállóforgalom biztosítása érdekében a MÁV-START ragaszkodik a Keleti pályaudvarról történő induláshoz. (A valóságban emögött inkább a járművek karbantartásának biztosítása áll.) Az indulás Nyugati pályaudvarra történő áthelyezésével és a felesleges nagymarosi, illetve szobi megállás elhagyásával fél órával is csökkenthető lenne a menetidő. Igaz, ezekre az „alibi” megállásokra azért is szükség van, hogy a MÁV-START igazolja a vonat belföldi szükségességét – utas ugyan nincs rajtuk ezeken a viszonylatokon –, így állami finanszírozással tudja közlekedtetni. A csak Prágáig közlekedő vonatok a CD korszerű személykocsijaiból állnak, míg a Berlinen át Hamburgba továbbmenő járatba a régebbi magyar járművek kerülnek. Valamennyi vonatban találhatunk étkezőkocsit, az 1. osztályú utasoknak a cseh szakaszon ingyenes víz és újság is jár. A konnektorok, a kerékpárszállítási lehetőség és a mozgáskorlátozottak utazási lehetősége is alapvetésnek számítanak ezeken a vonatokon – apró szépséghibaként a magyar szerelvényben ezt csak egy német kocsi segítségével sikerült megoldani.

Az éjszaka közlekedő Metropol EuroNight vonat kényelmes időpontban, 20 óra után nem sokkal indul Budapestről. A prágai kocsikat éjszaka lekapcsolják Pardubice állomásán a Berlinig közlekedő vonatról, és ott három órát állnak, de még így is korán, fél 7 körül érkeznek be Prága főpályaudvarára. Visszafelé viszont nagyon későn, éjfél előtt nem sokkal indul a vonat Prágából, ami az utasok többségének már nehezen elfogadható, különösen, mert a kocsikat csak az indulás előtt 15–20 perccel lehet elfoglalni. Az éjszakai utazásnál nagyon kell figyelni az utaskísérőknek az ajtók zárására vonatkozó biztonsági kéréseire, mert a szlovák és cseh szakaszokon rendszeresek a lopások a felelőtlenül nyitva hagyott fülkékből és az ülőkocsiban utazó alvó utasoktól. A járaton az ülőhelyes kocsik ára szintén 5890 Ft-tól indul, 4 vagy 6 személyes fekvőhelyes kocsik 8990 Ft-tól, illetve 15 190 Ft-tól 1–3 személyes hálókocsik közlekednek, a szállást ténylegesen kiváltó saját zuhanyzós de luxe fülkével rendelkező utas pedig első osztályú jegyet kell, hogy váltson, így ez kb. 25 000 Ft-os kiadást jelent.

Bőséges buszos kínálat

A két főváros között mindig rendszeres volt az autóbuszjárat is. Ebben a piacvezető ma a legnagyobb csehországi utazási magánszolgáltató, a Student Agency-Regiojet, amely több mint tíz éve közlekedtet Budapestre buszokat. A társaság – egyelőre? – csak a közúti forgalomban van jelen, járatai naponta hat alkalommal indulnak, amiből egy éjszakai járat. A nagy forgalom miatt gyakran két autóbusz közlekedik együtt. A sárga Irizarokat nem a népligeti buszpályaudvaron kell keresni, mert a Volánbusszal nem tudtak korábban megállapodni, ezért a „Szöglet Presszó” elől, a BKV éjszakai járatai által használt megállóhelyről indulnak (a metrópótlás alatt pedig majd Kelenföldre költöznek). A jegyárak 4900 Ft-tól kezdődnek, és az autóbuszok telítettsége alapján akár ennek a duplájára is emelkedhetnek. Az utaskísérők ajándék kávéval kínálják az utasokat, akik az ülések háttámlájába beépített multimédiás eszközöket, 230V-os csatlakozót és wifit is használhatnak. Az ülőhelyeket a vásárláskor ki lehet választani, így a lehetőségekhez képest kényelmesen lehet utazni.

Regiojet autóbusz a Népligetben
fotó: Schulek Tibor

Korábban jelentős tényezőnek számított az Orangeways is impozáns VDL Bova autóbuszaival. Az évekkel ezelőtt hatalmas durranással induló társaság azóta még egyet durrant, de úgy, ahogy a léggömb szokott. A szép autóbuszai már eltűntek, nívósnak mondható járatai már csak árnyékai egykori önmaguknak. A szolgáltatási minőségről, késésekről és járatelmaradásokról hemzsegnek a cikkek az interneten. Honlapjuk jelenleg napi két járatot hirdet (egy nappalit és egy éjszakait), de ténylegesen csak az egyikre lehet jegyet vásárolni 3150 Ft-os fix áron. Az alvállalkozók bármilyen nemzetközi forgalomra alkalmas autóbusszal biztosítják a 7 óra 30 perces menetidőt, fedélzeti ellátás és egyéb szolgáltatás nem elérhető.

A Flixbus járata a prágai főpályaudvarnál is megáll majd – versenyben a vasúttal
fotó: Schulek Tibor

Az Eurolines cseh alvállalkozója, a Bohemia naponta kétszer indítja útnak a Business Class branddel kiemelt, valóban kényelmes Setra autóbuszait ezen az útvonalon. Pénteken és vasárnap pedig többletjáratot is beállít a nagyobb forgalom kiszolgálása érdekében. Itt a nagyobb lábtér, az elektromos csatlakozó és a wifi emelhető ki, de a kis képernyő biztosította „egérmoziról” le kell mondanunk. Az árakról a cseh szolgáltató weboldalán lehet tájékozódni, 4000 Ft-tól indul az árazás. A jegyek nem helyre szólnak, így a korábban érkező utasok ülhetnek a kényelmesebb helyeken. A Volánbusz már a Flixbusszal működik együtt, az áprilistól Berlinbe meghosszabbított prágai járatán naponta 3 alkalommal lehet nappali járattal a cseh fővárosba eljutni, ezek közül kettő megy tovább Németországba. A német fővárosba N260-as viszonylatként éjszakai járatok is indulnak, de eltérő megállási renddel, az egyik áll meg Prágában. A prágai jegyárak 5000 Ft-tól kezdődnek, az éjszakai járatokra ennél picivel magasabb a tarifa. A zöld-narancs buszok az alapvető szolgáltatásokat biztosítják, így van wifi és fedélzeti 230V csatlakozó, a lábtér pedig megfelelőnek mondható. A vasút számára nagy versenyt jelenthet, hogy ezek a buszok megállnak majd Prága főpályaudvaránál is, azokat az utasokat megcélozva ezzel, akiknek a kényelemnél fontosabb a korábbi esti indulás és reggeli érkezés. A valamennyi járat által használt Florenc autóbusz-pályaudvar egy metrómegállóra van onnan, a belvárostól egy kicsit távolabb, de így is elég jó tömegközlekedési kapcsolattal rendelkezik.

Ryanair, a piacátrendező

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és a prágai Václav Havel (Ruzyné) reptér között jelenleg csak a CSA, a cseh nemzeti légitársaság repül, és árazása alapján az üzleti, illetve átszálló forgalomra épít. A jelenlegi menetrendben naponta háromszor indulnak az ATR-42 típusú regionális repülői az 1 órás útra, mindössze 46 főre székezve. A reggel és este közlekedő járatokkal egynapos üzleti tárgyalás is megjárható, valamint jó csatlakozást biztosít a SkyTeam hálózatára és a CSA egyetlen saját hosszú távú járatára Szöul felé. Egynapos tárgyalásra – ismét egy tetszőleges júniusi dátumra keresve – 90–100 ezer Ft-os oda-vissza repülőjegyet találhatunk, de egy hétvége megjárható 60 000 Ft-ból. Ezeket a piaci viszonyokat azonban nagyon át fogja rendezni a Ryanair novemberben induló (heti 5-ször közlekedő) járata, hiszen a 180 fős Boeing 737-es gépek üléseit 6000 forintos kezdőáron és várhatóan a vonattal versenyképes alapáron értékesítik majd. Ez a lépés a vasúttársaság és az autóbuszos szolgáltatók számára fog kellemetlen perceket okozni, a CSA üzleti forgalmát kevésbé befolyásolja majd.

CSA repülő Prágában – hamarosan erős konkurenciát kap
fotó: Schulek Tibor

A Prága–Budapest viszonylat közösségi közlekedésében érintett társaságok között már most is izgalmas verseny zajlik, egymással erős árversenyben kínálnak olcsóbb és drágább, gyorsabb és lassabb, kényelmes és kevésbé komfortos eljutási lehetőségeket a szolgáltatók. A Brno és Pozsony által tovább erősített részviszonylatoknak köszönhetően azonban akár újabb piaci szereplők megjelenésére is lehet számítani, például a jelenleg a szlovák fővárosban végállomásozó Regiojetek magyarországi meghosszabbításával. A kiélezett versenyből azonban az utasok profitálnak a legtöbbet.

Schulek Tibor

A cikk a KözlekedésVilág 2017. április-májusi számában jelent meg.