NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Érdekességek a nyári menetrendben

A nyári menetrendben folytatódik a Budapest Airport forgalmi bővülése, amelyet az új járatok és a nyári vizes VB látogatottsága is erőteljesen befolyásol majd. Az idén 39 légitársaság új és újrainduló útvonalából lehet választani a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A Wizz Air 5 balkáni célállomásra indít 180 fős Airbus gépeket: Tirana, Podgorica, Szkopje, Szarajevó és Pristina, Fotók: Schulek Tibor

Új szereplők

Két új szereplőt is köszönthetünk a ferihegyi betonon: a Flybe-t és az Ukraine International Airlinest (UIA). A brit légitársaság ebben a hónapban indult, hetente háromszor közlekedő járatával újabb londoni légikikötő érhető el. London-Southend elsősorban a közelben élő magyarok számára lehet kedvező alternatíva, a többi repülőtérhez képest. A járatot a Stobart Airtől bérelt Embraer 175-ös repülőgépekkel közlekedtetik. London népszerűsége töretlen, tavaly másfél millióan utaztak ezen az útvonalon repülővel. Ugyanakkor már látható, hogy túlkínálat alakult ki a piacon, és a Brexit gazdaságra gyakorolt hatására vár minden érintett. (Ennek tudható be, hogy a Norwegian az őszi menetrendben feladja Budapest–London Gatwick járatát.)

Újra lesz Kijev nagyobbik, Borispol nevű repülőterével közvetlen kapcsolat, az Ukraine International Airlines új járataival. (A Wizz Air a kisebb, fapados forgalmat kiszolgáló Zhuliany reptérre jár.) A légitársaság modern gépekkel és jó fedélzeti kiszolgálással rendelkezik, hálózatán olyan célállomásokra is eljuthatunk kedvező áron és jó átszállási idővel, mint Tbiliszi vagy Almaty.

Az Ukraine International Airlines újra közvetlen kapcsolatot teremt Budapest és a kijevi Borispol repülőtér között

Irány a Balkán!

A tavasz legnagyobb újdonsága az államilag támogatott balkáni járatok elindulása. A Wizz Air 5 célállomásra indítja hetente kétszer a 180 fős Airbus gépeit: Tirana, Podgorica, Szkopje, Szarajevó és Pristina. Ezek mind olyan városok, ahová a Malév csődje után már nem lehetett közvetlen járattal eljutni Budapestről. Szintén újdonság a Budapest–Astana közé bejelentett, nyártól induló heti két Wizz-járat, amely Kazahsztán fővárosával teremt kapcsolatot. Korábban már bemutatott, de ténylegesen most induló járatok Ferihegyről: Faro, Hannover, Bergen és Lamezia Terme.

A Ryanair mindössze egy járatot jelentett be a nyári szezonra, így heti kétszer East Midlendsbe fog repülni. Ezen az útvonalon közvetlenül versenyzik majd a Jet2 légitársasággal. Az ír fapados óriás inkább az őszi időszakra készül komolyabban, akkorra tervez erőteljes kapacitásbővítést és új útvonalakat.

Nyáron újraindul az Air Canada Rouge légitársaság Budapest és Torontó-Pearson járata, amelyet a tavalyi évnél korábban indít, és kezdetben hetente háromszor, majd július 20-tól már minden héten hat alkalommal fog repülni.

Jönnek a japánok is?

Visszatér a TAP és az Iberia is Budapestre. A spanyol cég újra Madridba nyit szezonális járatot, amely fokozatosan bővül, augusztus során már napi rendszerességgel repül. Kiváló átszállási lehetőségek nyílnak így meg Közép- és Dél-Amerika nagyvárosai felé. Ebben erős a portugál versenyző is, hiszen a volt gyarmatok felé jó hálózatot épített ki Lisszabonból a TAP. Az újraindulás után a cég ismét napi, egész évben közlekedő járattal lesz jelen Budapesten. A Vueling diszkont gépeivel is találkozhatunk újra Ferihegyen, a társaság a Budapest–Barcelona közötti erős forgalomból próbál magának kiszakítani egy darabot. A Ryanair visszanyitja Korfu és Tampere felé közlekedő járatát, a Wizz Air nyaralójáratai pedig a szokásos célállomásokra repülnek: Rodosz, Heraklion, Alghero, Burgasz, Ibiza, Korfu, Palma de Mallorca, Zákinthosz; a foglalási adatok alapján azonban Várna kimarad.

Az Air Berlin, az Air France, a LOT, a KLM és a Qatar növeli a nyári menetrendi időszak alatt budapesti járatainak számát. Az Air China ismét visszahozza vasárnapi járatait is Peking felé. Egyetlen jelentős csökkenés látható, az Alitaliának a tavalyi 10 helyett idén csak 7 járata marad Budapest és Róma-Fiumicino között. A tavaly nyáron közlekedő Air Asiana szöuli charter járatáról még nincs hír, pedig korábban nagyon jó töltöttséggel közlekedett. Nem lenne meglepő, ha a japán ANA gépei is megfordulnának Budapesten a nyáron megrendezésre kerülő FINA úszóvilágbajnokság ideje alatt, mert ez a légitársaság az esemény főszponzora.

Schulek Tibor

A cikk a KözlekedésVilág 2017. április-májusi számában jelent meg.