Minden változik, még az adó is – avagy főként az adó

Minden változik, még az adó is – avagy főként az adó

Ez a cikk a NavigátorVilág decemberi számában jelent meg.

Az ARKCONSULTING Kft. adószakértői ezúttal a 2019-es, főként munkáltatókat érintő adóváltozásokat foglalták össze. Elsődlegesen a foglalkoztatáshoz kapcsolódó változásokat, majd az általános forgalmi adó és társasági adó kérdéseit vizsgálták. Tekintettel, hogy a változások sora hosszú és gyakran összetett, tömbösítve gyűjtötték az adónemenkénti legfontosabb módosításokat. A szakértők azt javasolják a cégeknek, hogy az év végével mindenképpen érdemes konzultálniuk tanácsadóikkal, könyvelőikkel, hogy az érvénybe lépő változásokat integrálni tudják a saját ügymeneteikbe.

Cafeteria

Hónapokig volt hangos a sajtó a cafeteria-rendszer tervezett egyszerűsítése miatt, amely gyakorlatilag átalakította és csonkította a korábbi évek közkedvelt juttatási csomagját. A hazai cafeteria-rendszer változatos és használható elemeket tartalmazott, amelyek mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak előnyt jelentettek. 2019-től megszűnnek a népszerű adómentes, illetve kedvező adózás alá eső juttatási elemek. Megszűnik például az adómentes lakáscélú támogatás (fennálló lakáshitel törlesztésére, lakásvásárláshoz vagy építéshez). Eltörlik az adómentes mobilitási célú lakhatási (albérleti) támogatást. Nincs lehetőség a diákhitel törlesztéséhez nyújtott támogatásra. Kikerült a juttatási csomagból a kockázati biztosítási díj átvállalása. Nem adható jövőre az évi 100 000 forint összegű pénzbeli juttatás. Változik az iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkezés stb. A folyamatosan növekvő bérigények és munkaerőhiány mellett a felsorolt változások jelentős kihívások elé állítják a cégvezetőket, HR-szakembereket. Béren kívüli juttatásként 2019-ben kizárólag a SZÉP-kártya három alzsebébe utalt támogatás adható a munkavállalók részére, ezek adóterhe változatlan marad.

Szociális hozzájárulás

Ezen a téren a legfontosabb változások egyike, hogy új SZOCHO kedvezményeket vezetnek be: megváltozott munkaképességű munkavállaló után és közfoglalkoztatottak után is igénybe vehető kedvezmény. Megszűnik az egészségügyi hozzájárulás (EHO), így a továbbiakban a SZOCHO törvény hatálya alá tartozik, ami eddig az EHO alá. A SZOCHO/EHO egykulcsos lesz, mértéke 19,5% (ezzel az osztalék adóterhe is nő).

Kisvállalati adó

Az adómentes és kedvezőbb adózású juttatások eltörlésével sok cégnél szükséges lesz átalakítani a bérszerkezetet. Ez egy jelentősen megemelkedett bértömeget generál, amely esetén megoldást nyújthat a kisvállalati adónem (KIVA), amely évek óta választható, ám 2019-től jelentősen bővül a jogosultak köre. A z adóalanyiság választhatóságának mérlegfőösszegre és bevételre vonatkozó felső értékhatára a jelenlegi 500 millió forintról 1 milliárd forintra emelkedik. Ezzel párhuzamosan a jelenlegi 1 milliárd forintról 3 milliárd forintra emelkedik az a bevételre vonatkozó értékhatár, amelynek túllépése esetén az adózó kisvállalati adóalanyisága megszűnik. A KIVA megoldás lehet a korábbi EVA-s cégeknek, ezen adónem kivezetése ugyanis folytatódik, 2018. december 20. után már nem lehet választani.

Általános forgalmi adó

Fontos változás, amely sok társaságot érint, miszerint jövőre a személygépkocsibérleti díj áfatartalmának 50 százaléka levonható minden különösebb, az üzleti és a magánhasználat arányát pontosan rögzítő nyilvántartás vezetése nélkül. Amennyiben azonban ennél nagyobb adólevonást szeretne az adózó érvényesíteni, továbbra is útnyilvántartás vezetésére kötelezett. Az EU-s jogértelmezésnek megfelelően nevesítenek az áfatörvényben két fő utalványtípust, eltérő adóztatási ponttal. Tehát a továbbiakban az áfa törvény különbséget tesz az egycélú és többcélú utalvány között. Az egycélú utalvány átruházása esetén, azaz az utalvány kibocsátásakor és értékesítésekor keletkezik adófizetési kötelezettség, többcélú utalvány esetén annak felhasználásakor. Az utalványokat érintő változások 2019. január 1-jével lépnek hatályba, a rendelkezéseket a 2018. december 31. után kibocsátott utalványok esetén kell először alkalmazni.

Alanyi adómentesség

Az alanyi adómentesség határa év elejétől 12  000 000 forintra emelik, így harmonizálva a kisadózókra vonatkozó

HIPA

Az önkormányzatok szabad kezet kaptak, hogy a területükön beruházást megvalósító vállalkozásoknak adómentességet vagy adókedvezményt biztosítsanak. Remélhetőleg ez az intézkedés kedvező hatással lesz a foglakoztatásra a hátrányosabb helyzetű településeken.

Társasági adó

Egyes európai országok korszerű adórendszeréhez hasonlóan Magyarországon is elérhető lesz a csoportos adózás társasági adóban is. Ezzel a hazai kapcsolt vállalkozások versenyképessége megnő, továbbá az őket érintő adminisztrációs teher csökken. Adóelőnyt jelenthet, hogy egymás között felhasználhatják az elhatárolt veszteséget, és nélkülözhetik a kapcsolt vállalkozások közötti ügyletekre az adókorrekciót. A visszaélések miatt viszont megszűnik az előadóművészeti tevékenységek támogatásához kapcsolódó társasági adókedvezmény.

Egyéb adózási változások

A jegybanki alapkamat kétszerese helyett az alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének 365-öd része lesz a késedelmi pótlék mértéke naptári naponként. Ez több mint háromszoros emelkedést jelent. Sovány vigasz, hogy az adóhatóságot is ez a kamatteher sújtja, ha késve utal.

SAJÁT JOGON

A foglalkoztatás kapcsán további változások várhatóak a jövő évtől. A törvénymódosítás túlnyomórészben a nyugdíjas munkavállalók foglalkoztatását érintő könnyítéseket tartalmazza, amelyek alapján érdemes megfontolni a nyugdíjas munkavállalók alkalmazását, hiszen az úgynevezett saját jogú nyugdíjas bére után nem lesz járulékfizetési kötelezettség. Ennek értelmében a saját jogú nyugdíjas nem minősül biztosítottnak az Mt. szerinti munkaviszony alapján, tehát járulékfizetési kötelezettség sem terheli.

TÖRÖLT ADÓNEM

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a kulturális adó: 6 éves fennállása alatt csekély bevételt termelt, és a tőle elvárható társadalmi hatást sem érte el. Nem tudni pontosan, hány cég lélegzik most fel, de feltehetően nem széleskörű az öröm.