Közzétette új menetrendjét a MÁV-START

Közzétette új menetrendjét a MÁV-START

A december 9-étől életbe lépő 2018/2019-es vasúti menetrend már elérhető és letölthető a MÁV-csoport weboldalán, valamint az utasok előre tájékozódhatnak a belföldi és a nemzetközi vonatok indulási és érkezési idejéről az online menetrendi keresőben is.

A MÁV-START a menetrend tervezésekor figyelembe vette az utazási szokások változásait, az utasforgalmi igényeket, így az új menetrend ezekhez is igazodik. Az elmúlt években kialakított menetrendeknek, a jegyértékesítés modernizálásának, a pályafejlesztéseknek, a felújított kocsiknak és az új motorvonatoknak is köszönhetően az elmúlt három évben mintegy négymillióval nőtt a MÁV-START utasszáma.

A belföldi vasúthálózaton számos vonalon megmarad a megszokott menetrendi struktúra, vagy csak kisebb módosítások lépnek életbe. A jelentősebb újdonságok, változások között szerepel többek között, hogy a Budapest–Vác–Szob vonalon több gyorsított vonat megáll Dunakeszi állomáson is – az utazási igények kiszolgálása és a kapacitások egyenletesebb biztosítása érdekében. A Szentgotthárd–Budapest, illetve a Sopron–Budapest viszonylaton utazókat érinti, hogy a reggelenként közlekedő Savaria–Scarbantia InterCity különválik, december 9-től önálló vonatokként közlekednek Szentgotthárdról és Sopronból. A Savaria IC menetideje Szentgotthárdról 21, Szombathelyről 15 perccel csökken, ennek érdekében Szentgotthárd–Szombathely–Győr–Budapest-Keleti viszonylatban gyorsított menetvonalon közlekedik, Győrtől Budapest-Keletiig pedig csak Kelenföldön áll meg. A pénteki megnövekedett utazási igények miatt két új vonat közlekedik Budapest-Keleti–Győr között, melyek a Keletiből 12:53 és 14:53-kor indulnak a hét utolsó munkanapján. A Debrecen–Nyírábrány, Debrecen–Nagykereki, Debrecen–Tiszalök és a Debrecen–Füzesabony vonalakon korszerű, akadálymentes Desiro motorvonatokkal is rendszeresen utazhatnak a térségben élők és a turisták.

A Budapest–Százhalombatta–Pusztaszabolcs–Dunaújváros és a Budapest–Hatvan–Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vonalakon a pályafelújítások miatt az év nagy részében vágányzári menetrend lesz érvényben, egyes szakaszokon pótlóbuszos átszállásokra is számítani kell az utasoknak. Ezekről évközben rendszeresen tájékoztatni fogja utasait a vasúttársaság.

A nemzetközi kínálat változásai közül kiemelhető, hogy a Transilvania EuroCity révén új, közvetlen összeköttetés valósul meg Bécs és Kolozsvár között, mely egyúttal közvetlen kapcsolatot teremt Kelet- és Északnyugat-Magyarország között is. Ezenkívül az utasok a Budapest–Bécs vonalon az EuroCity vonatokon is találkozhatnak a felújított CAF gyártmányú kocsikkal, melyek a győri fővonalon a belföldi viszonylatban is javítják a komfortérzetet és a szolgáltatási színvonalat. Újra közvetlenül lehet közlekedni éjszaka Budapestről Berlinig és vissza, Lengyelországon keresztül. Közvetlen nappali összeköttetés létesül Budapest és Krakkó között. Pécs–Villány–Magyarbóly–Pélmonostor (Beli Manastir) között napi négy pár vonattal újraindul a kishatárforgalom.