NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Elindult a MyWay Budapest-Tbiliszi járata

Elindult a MyWay Budapest-Tbiliszi járata

A téli menetrendi időszak első forgalmi újdonsága, hogy vasárnap este óta közvetlen légi összeköttetés jött létre a magyar és a grúz főváros között. Az új grúz légitársaság egyik első külföldi desztinációja éppen Budapest lett.

 A vasárnap esti órákban ért földet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a grúz MyWay légitársaság első budapesti járata. A MyWay egyelőre kétgépes flottával indult el, új szereplő Grúzia és a kaukázusi térség légi közlekedésében. A MyWay amerikai gyártmányú Boeing 737-800-es típusú repülőgépekkel közlekedik, ezek fedélzetén 8 business és 162 turista osztályú ülőhely található. A légitársaság a hagyományos üzleti modell szerint működik, tehát például egy feladott poggyász és a fedélzeti étkezés is benne van a jegy árában, az ételekhez pedig különleges minőségű grúz borokat is kínálnak.

Az üzemelés első három hetében hetente két alkalommal, vasárnap és csütörtökön közlekedik a MyWay, majd november 20-tól beiktatnak egy keddi járatot is. A budapesti járat minden alkalommal késő délután, 18.10-kor indul Tbiliszi Sota Rusztaveli nemzetközi repülőteréről és 18.40-kor érkezik Budapestre. Az egyórás budapesti forduló után a MyWay gépe 19.40-kor száll fel és mintegy négyórás repülés után, másnap helyi idő szerint 01.50-kor ér földet a grúz főváros repülőterén. (A téli menetrendben három óra az időzóna különbség Magyarország és Grúzia között.) A MyWay magyarországi képviseletét a CEAS-Central European Aviation Solutions Kft. látja el 2018. októberétől.

Grúzia rendkívül izgalmas turisztikai célpont, a Kaukázus égbetörő csúcsai, érintetlen erdőségei a természetkedvelők, az alpinisták vagy éppen a vadászok számára is különleges élményeket tartogatnak. A grúz konyha pedig a régió határain túl is méltán híres sokszínűségével, különleges fűszereivel és grillezett húsételeivel. Grúzia egyre több csatornán keres üzleti kapcsolatokat az Európai Unió országaival, ebbe a törekvésbe jól illik az új repülőjárat elindítása.

Mindez annál is figyelemreméltóbb, mivel a MyWay járatain már gondoltak a síelőkre, ennek értelmében pedig utasonként egy-egy sífelszerelés ingyenesen szállítható a tbiliszi járaton. A grúz fővárostól pedig mindössze 120 kilométerre, mintegy kétórás autóbusz útnyi távolságra található a Gudauri síterep, amelynek legmagasabb pontja 3 276 méter és több, mint 32 km nagyszerű sípályát kínál.