NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Magyar diákok is indulnak a Shell Eco-marathonon

Magyar diákok is indulnak a Shell Eco-marathonon

A győri SZEnergy, a kecskeméti Kandó Electric és a debreceni DE MK Team már az utolsó simításokat végzi autóján, mielőtt Londonba utazik vasárnap.

A 34. Shell Eco-marathont a Make the Future fesztivál keretében rendezik július 5-8. között a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Parkban, melyre a szervezők 24 országból több mint 140 csapatot várnak. A verseny arra inspirálja a fiatalokat, hogy a jövő vezető tudósai és mérnökei legyenek – mindezt úgy, hogy egy különleges feladat elé állítja őket, amelynek keretében a diákok megtervezik, megépítik saját ultra energiahatékony járművüket. A megmérettetés célja, hogy kiderüljön, melyik csapat autója tudja a legnagyobb távot megtenni a legkevesebb energiával. A jelenlegi legjobb eredmény 3771 km/l, ami olyan, mintha a London–Helsinki távolságot tennénk meg oda-vissza egyetlen liter üzemanyaggal.

SZEnergy Team
Kando Team

 

 

 

 

 

 

 

2018-ban a Shell Eco-marathonváltozatlanul egy utcai pályán lesz, amelyet a Shell szakemberei azzal a szándékkal terveztek, hogy a diákokkal együtt olyan jövőbeli technológiákat és okos megoldásokat fejlesszenek, amelyek majd a hétköznapi közlekedésre is nagy hatással lesznek. Sőt, a diákoknak egy új kihívással is szembe kell nézniük, mégpedig, hogy hogyan spórolhatnak az energiával, miközben tartják az előírt 25 km/h sebességet a még rövidebb pályán, ahol két 180°-os kanyart is be kell venniük, amihez a sebességüket is le kell csökkenteniük.

Idén Magyarországról három diákcsapat, a győri Széchenyi István Egyetem, a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola és a Debreceni Egyetem Műszaki Karának csapata vesz részt a versenyen.