NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A buszsofőrök az utak királyai

Egy Nagy-Britanniában készült felmérés szerint az autóbuszsofőrök vezetnek a legbiztonságosabban, de a tehergépjármű-vezetők sem szerepeltek rosszul.

Figyelmes buszosok

A közlekedésben résztvevők többsége a buszsofőröket tartja a legbiztonságosabb vezetőknek az Egyesült Királyságban – derül ki a Continental Tyres kutatásából. Az egyik legnagyobb autóipari beszállító 1050 fő megkérdezésével azt vizsgálta, melyek azok a szereplők, akik a legkevesebb hibát ejtik a napi közlekedésben.

A felmérésben gyalogosokat, bicikliseket, motorosokat, személygépkocsi-vezetőket és hivatásos sofőröket (busz-, teherautó- és furgonvezetőket) kérdeztek. A kutatásban résztvevők jelentős része a buszsofőröket jelölte meg a közlekedés legbiztonságosabb szereplőiként. A személyautósok 26, illetve a biciklisek 18 százaléka válaszolta azt, hogy az autóbusz-vezetők vétik a legkevesebb hibát, illetve ők figyelnek odaleginkább a közlekedés többi résztvevőjére. A kerékpárosok pozitív véleménye azért is meglepő, mert az autóbuszok és biciklik gyakran közös sávot használnak, ami komoly konfliktusforrás lehet.

„Hazabeszélő” teherautósok

A felmérésben a tehergépjármű-sofőrök sem szerepeltek rosszul: az autósok 21 százaléka nyilatkozott róluk úgy, hogy kizárólag őket tartják a legbiztonságosabb vezetőknek. A teherautó-vezetők jelentős hányada, mintegy 41 százaléka szerint ugyanakkor a biciklisek tekinthetők a legkevésbé megbízhatónak. Érdekesség, hogy a kutatásban részt vevő teherautó-sofőrök 49 százaléka szerint a kollégáik számítanak a legbiztonságosabb vezetőknek az Egyesült Királyságban. Emellett 78 százalékuk úgy gondolja, hogy a közlekedés biztonságán leginkább az javítana, ha a közlekedők részt vennének vezetési és közlekedésbiztonsági tréningeken.

Idegesítő szokások

A kutatás rávilágított, hogy a közlekedők az egyik legidegesítőbb szokásnak az irányjelző használatának elmulasztását tartják. A személyautó-vezetők 74, a teherautó-sofőrök 60, illetve a gyalogosok 64 százaléka jelölte meg ezt a hibát rendkívül nehezen tolerálhatóként. A mobiltelefon vezetés és közlekedés közbeni használata szintén zavaró tényezőnek számít a válaszadók szerint. Az autósok 65, a gyalogosok 61, valamint a teherautó-vezetők 50 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a mobilozás a második leggyakoribb hiba, amit a közlekedésben résztvevők elkövetnek, a gyalogosokat, bicikliseket is ideértve.Tízből nyolc tehergépkocsi-sofőr viszont azt válaszolta, hogy a hirtelen fékezés és a késői irányjelző-használat vezeti a legidegesítőbb közlekedési hibák listáját.