NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Kaotikus a Duna vízjárása, elengedhetetlen a folyó szabályozása

Mivel évtizedek óta nem végeztek fenntartási-karbantartási munkákat a Dunán, nagy munka veszi kezdetét. A jelenlegi alacsony hajózható napok számát szeretnék megemelni, és a hajózást zökkenőmentesebbé tenni. Már idén megkezdődik a tervezés, hogyan lenne legcélszerűbb megszüntetni a szűkületeket és gázlókat.

Illusztráció

A hajózás az egyik legolcsóbb közlekedési mód, feltéve, ha elég a vízmélység. A Budapest feletti Duna-szakasz a nemzetközi 6B osztályba, a főváros alatti pedig a 6C osztályba tartozik. A klímaváltozás következményeként ma már rég nem igazak a menetrend szerinti árvizek, a jól kalkulálható időszakok – jelentette ki Somlóvári Lászlóhajóskapitány, aki szerint kaotikus a Duna vízjárása, ezért is nagyon lényeges a folyó szabályozása.

Kötél Pál, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hajózási szakértője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta,a vízszintek süllyedése nemcsak Budapesten, hanem az ország több pontján is látható. Például Győr térségében nagyjából másfél méterrel alacsonyabb a vízszint ugyanolyan hozamok mellett, mint a hatvanas években – tette hozzá. A sekély részek még sekélyebbé váltak, mindez pedig negatív irányba befolyásolja a hajózást. A felső szakaszon lévő duzzasztóművek megfogják a görgetett hordalékot, ami korábban lejjebb folyt a Dunán. Így aztán egy tendenciózus folyamat keretében a folyó kénytelen saját magát mélyíteni. Kötél Pál szerint nehéz megjósolni e folyamat végét.

A szakember elmondta, vannak olyan helyek, ahol hagyományos eljárással, kotrással elérhető, hogy a hajózhatóság javuljon, de a sziklás helyeken robbantani vagy vésni kell.Elmaradásban vagyunk, a 2000-es évek óta nem volt ilyen jellegű fenntartási munka a folyó hazai szakaszán – szögezte le.

Az elmúlt húsz év átlagát tekintve 67 százalék, tehát nagyjából nyolc és fél hónap az az időszak, amikor korlátozás nélkül hajózható a Duna. Hozzátette, a cél ezt az időszakot kitolni 300 napra, azaz 85–90 százalékra.Magyarország saját érdeke, hogy minél több árut lehessen egy környezetkímélőbb szállítási móddal mozgatni az ország területén. A 2,5 méteres vízmélységgel, amivel az Európai Unió is számol a magyar szakaszon, sokkal zökkenőmentesebb lenne a hajózás hazánkban.

A Duna nemzetközi hajóút, a transzeurópai közlekedési hálózat 7-es folyosója. Már idén megkezdődik a belvízi út fejlesztését megcélzó tervezési projekt – mondta Szabó Márta, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektiroda vezetője. Hozzátette, a tervezési fázis 2020-ig tart, utána lehet a kivitelezésen gondolkozni.

 

hajozas.hu