Megújuló forrásból fedezné az EU az energia bő harmadát 2030-ra

Erről fogadott el tervezetet az Európai Parlament. Javítanának az energiahatékonyságon, és maximalizálnák az élelmiszer-alapú bioüzemanyagok használatát.

A teljes energiafogyasztás legalább 35 százalékát megújuló forrásokból kellene fedeznie 2030-ra az Európai Uniónak, és ezzel párhuzamosan az energiahatékonyságot is ugyanekkora mértékben kellene növelni. Ez szerepel az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén szerdán elfogadott tárgyalási mandátumban.

A képviselő-testület strasbourgi ülésén nagy többséggel jóváhagyott tervezet szerint 2030-ra 35 százalékkal kell növelni az energiahatékonyságot. Emellett a közlekedési szektor energiafelhasználásának 12 százalékát is zöld forrásokból kellene előállítani.

A javaslat szerint „az elsőgenerációs, élelmiszer-alapú, erdőirtást serkentő bioüzemanyagokat a 2017-es szinten kell tartani, arányuk a közúti és vasúti közlekedésben legfeljebb 7 százalék lehet”, a pálmaolajat 2021-re viszont ki kell vezetni a piacról. A fejlettebb bioüzemanyagok és újrahasznosított üzemanyagok arányának 2021-re legkevesebb 1,5 százalékot, 2030-ra 10 százalékot kellene elérnie.

Az EP állásfoglalásában arra is kitértek, hogy 2022-re a transzeurópai úthálózat 90 százalékát elektromos töltőállomásokkal kell felszerelni.

greenport.hu