NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Újabb lépés a hazai vasút digitalizációja felé

Megtartotta alakuló ülését a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület Digitalizációs Munkacsoportja. Az eseményen Dávid Ilona, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a GYSEV Zrt. elnöke megnyitó beszédét követően a felek meghatározták a digitális vasúti közlekedéshez kapcsolódó, főbb célkitűzéseket. A szervezet a jövőben törekszik a jobb, korszerűbb szolgáltatások bevezetésére, a kapacitás növelésére, a közlekedési adatok optimalizált felhasználásával a versenyképesség javítására, a hálózatba kapcsolt vasút nagy megbízhatóságának elérésére, a támogató európai uniós környezet nyújtotta lehetőségek aktív használatára, valamint a digitális technológiák használatához szükséges humán készségek fejlesztésére.

Mint azt Ludvig László, a HUNGRAIL vasúti digitalizációs munkacsoport vezetője, a Siemens Zrt. Mobility divíziójának vezetője az eseményen elmondta: „munkacsoportunk a következő időszakban több fronton is igyekszik majd a vasúti digitalizáció kérdéskörében támogatólag fellépni. Javaslatokat készítünk a vasúti kiberbiztonság kapcsán, segítjük különböző, adatvezérelt vasúti szolgáltatások létrehozását, digitalizációs helyzetképet, felméréseket készítünk, valamint közös tudásbázist alakítunk ki, így segítve a visegrádi országok piacán dolgozó jelenlegi és jövőbeni tagjaink munkáját.”

Az alakuló ülésen részt vett Deutsch Tamás, Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos is. „A Digitális Jólét Program a digitális ökoszisztéma egészét érintő összehangolt kormányzati programként minden releváns területen hozzá kíván járulni ahhoz, hogy Magyarország minél felkészültebb legyen az egyre gyorsuló és elkerülhetetlen digitális átalakulásra. A magyarországi gazdasági ágazatok közül a vasút a második, amely önállóan digitalizációs programot, összefogást kezdeményez. A hazánkban is zajló 5G fejlesztések minden lehetőséget megteremtenek a vasút számára is a digitalizáció biztosította lehetőségek kiaknázására.” – fogalmazott a miniszterelnöki biztos.

Az alakuló ülés zárásaként a felek a területhez kapcsolódó munkaerő képzéséről is egyeztettek. Mint megállapodtak, a cél, a megfelelő digitális készségek elsajátításának biztosítása lesz. Az oktatás kapcsán Deutsch Tamás kiemelte: „A gazdaság területén a digitális átalakulásra való vállalati és munkavállalói felkészülés a versenyképesség kulcsa. A felkészültség előfeltétele, hogy mind a vállalkozások, mind a munkavállalók megfelelő digitális felkészültséggel rendelkezzenek. Célunk, hogy hazánk 2018-ra érje el, 2020-ra pedig haladja meg az EU átlagát a digitális írástudás és használat tekintetében. Többek között ezért is üdvözlendő a HUNGRAIL törekvése.”

A szervezet az oktatás kapcsán is több fronton tesz lépéseket: igyekeznek az érintettek rugalmasságát, informatikai alapismereteit, kommunikációs, vizualizációs, elemzői és problémamegoldó készségeit növelni, emellett pedig támogatják digitális felkészültségük kiterjesztését, valamint a biztonság, a digtális etikett és a digitális kooperáció területén már megszerzett tudásuk bővítését.