NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Az elsők között a BKV az új, elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetésénél

2018. április 15-től kötelezővé válik az elektronikus közbeszerzési rendszer (EKR) használata Magyarországon. A Miniszterelnökség által üzemeltetett digitális beszerzési folyamattól az eljárások átláthatóbbá válnak, az ügymenet gyorsabb, az adminisztráció pedig lényegesen egyszerűbb lehet. A BKV Zrt. az elsők között készül az új rendszer alkalmazására, amelynek érdekében egy olyan szakmai napot szervezett, ahol közvetlenül a Közbeszerzési Hatóság és a Miniszterelnökség szakértői osztották meg a főbb tudnivalókat.

A rendezvényt Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója nyitotta meg, aki röviden ismertette a BKV – mint az ország egyik legtöbb közbeszerzését lebonyolító közlekedési társaság – főbb statisztikáit. Az elmúlt három évben lefolytatott közbeszerzési eljárások során a Társaság közel 900 szerződést kötött 260 különböző gazdasági szereplővel. Beszerzései mintegy 75 %-a a legnagyobb átláthatóságot biztosító nyílt, illetve hirdetmény közzétételével indított egyéb eljárás. A szakmai napon szó esett arról is, hogy a BKV az elsők között fogadta el az etikus magatartást megkövetelő Közbeszerzési Etikai Kódexet, aminek köszönhetően az elmúlt három évben lefolytatott közbeszerzésekben jogorvoslati bírság kiszabására a Közbeszerzési Döntőbizottság részéről nem került sor.

dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára a részekre bontás tilalmával kapcsolatos szabályokról beszélt, majd dr. Csányi István, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára az átállás lépéseiről, míg Tótka Tamás az EKR rendszer működéséről tartott előadást.

Az elektronikus közbeszerzésre történő felkészülés érdekében a BKV Zrt. mindenben együttműködik a Miniszterelnökséggel, hogy akár már az áprilisi bevezetés előtt kapcsolódjon a jelenleg tesztelés alatt álló rendszerhez, amennyiben az Ajánlattevő partnerek is felkészülnek.