NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Nőtt az Alstom nyeresége az év első felében

Forgalomnövekedés mellett jelentős mértékben növelte nyereségét pénzügyi éve első felében a francia Alstom vasúti gépipari konszern.

Üzleti éve első felében – április-szeptember – az előző évinél öt százalékkal magasabb, 3,76 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el az Alstom.

Az adó és kamatfizetés előtti eredmény 16 százalékkal 231 millió euróra emelkedett. A bevételarányos bruttó jövedelmezőség 6,2 százalékra emelkedett 5,6 százalékról.

Az Alstom első fél éves nettó nyeresége 66 százalékkal 213 millió euróra emelkedett.

Az év első felében közel ötven százalékkal 3,17 milliárd euróra csökkentek az Alstom megrendelései, de ennek elsősorban a magas bázisadat volt az oka. Tavaly az Alsom megrendelést kapott az amerikai Amtrak nagysebességű szerelvényeinek a szállítására, valamint a metróhálózat kibővítésére Dubajban. A megrendelés-állomány az év első felében két százalékkal csökkent 32,741 milliárd euróra.

Az első félévben 80 millió termelőtőke-beruházást hajtott végre a francia konszern, szemben az egy évvel korábbi 43 millió euróval.

Az Alstom adósságállománya az első fél év végére 101 millió euróra csökkent 208 millió euróról.

A francia Alstom és a német Siemens vasútgépészeti üzletága szeptemberben jelentette be egyesülési szándékát annak érdekében, hogy közösen tudják felvenni a versenyt a kínai vasúti gépgyártó vállalatok növekvő világpiaci súlyával. A tranzakció lezárása jövőre várható.

MTI