NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Megkezdődik az új Duna-híd építése

Magyarország és Szlovákia miniszterelnöke nagyszabású rendezvény keretében közösen mutatta be a Komáromnál épülő új Duna-híd látványtervét.

Fotó: Fodor Bernadett

Az ünnepségen Czunyiné dr. Bertalan Judit és dr. Völner Pál országgyűlési képviselők, dr. Molnár Attila Komárom polgármestere, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, valamint a megye és a térség jelentősebb magyar, illetve szlovák vezetői vettek részt.

Orbán Viktor beszédében elmondta, hogy az elmúlt időszakban Szlovákia és Magyarország megtalálta az együttműködés közös pilléreit a politikában és a gazdaságban, majd hozzáfűzte, hogy a két nemzet akkor lehet még sikeresebb, ha közös határai mentén újabb és újabb kapcsolatokat hoz létre.

Robert Fico reményét fejezte ki, hogy a közösen megépített új híd jelképe lehet a szlovák-magyar kapcsolatok még jobbá tételének, majd hozzátette, hogy a két ország közötti kapcsolat javulásáért külön köszönet illeti a magyar kormányfőt.

Az új közúti híd megépítése után a teherforgalom elkerüli majd a két város központját, ezáltal gyorsabbá és biztonságosabbá válik a közlekedés az ott élők számára.

A mintegy 91,2 millió euróból megvalósuló beruházás jelentős szerepet fog betölteni mind a közlekedés, mind gazdasági, valamint a két ország kapcsolatának erősítése szempontjából. A kivitelezés a tervek szerint 2019 végén készül el. Érdekessége, hogy ezzel a világ második felfüggesztett, egyoldalas hídja lesz.