NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Adóvisszatérítést kapnak a CNG-t használó vállalkozások

Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátók jogosulttá váltak a közlekedési célra felhasznált földgáz jövedéki adójának visszaigénylésére július 1-jétől.

Életbe lépett a jövedéki adó szabályozásáról szóló törvénynek az a része, amely alapján a közfeladatot ellátó szervek, cégek a közlekedésre használt földgáz jövedéki adóját visszaigényelhetik. A Nemzeti Közművek szerint így például a hulladékgyűjtést végző cégek, a rendőrség, illetve egyéb közfeladatokat ellátó társaságok, szervezetek flottái között egyre több sűrített földgáz (CNG) hajtású járművel lehet majd találkozni.

A közfeladatokat ellátó cégek között külföldön és Magyarországon is vannak példák a környezetet kevésbé terhelő CNG-hajtás alkalmazására, a Nemzeti Közművek 2014 júliusa óta látja el sűrített földgázzal a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. járműveit. A Nemzeti Közműveknek két közforgalmi és két üzemi sűrített földgáz-alapú töltőállomása van, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik leányvállalatán keresztül.

portfolio.hu