NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Meghatározták a Waberer's részvények árát

A Waberer’s International Nyrt. („Waberer’s” vagy a „Társaság”; leányvállalataival együttesen: „a Csoport”), a komplett rakományok (FTL) fuvarozásának európai piacvezető vállalata, ma meghatározta a Társaság által kibocsátandó új törzsrészvények és a CEE Transport Holding B.V. („Értékesítő Részvényes”) által értékesített részvények árát az ajánlattétel („Ajánlattétel”) keretében.

forrás: hirgate.com

Az Ajánlattétel összegzése

· Az ajánlattételi árat részvényenként 5100 HUF-ban határozták meg.

· Az Ajánlat teljes összege 22 559 513 400 HUF (kb. 72,8 millió EUR[1]) a túljegyzési opció nélkül (az „Alap ajánlat”) és 24 684 000 000 HUF (kb. 79,6 millió EUR), ha a túljegyzést teljes egészében lehívják.

· Az Ajánlattétel a legnagyobb IPO a Budapesti Értéktőzsdén 1998 óta.

· Az alap ajánlat egy 15 502 500 600 HUF (kb. 50,0 millió EUR) összegű elsődleges értékesítésre történő felajánlásból és egy 7 057 012 800 HUF (kb. 22,8 millió EUR) összegű másodlagos értékesítésre történő felajánlásból áll. Az alap ajánlaton túl 2 124 486 600 HUF (kb. 6,9 millió EUR) összegű meglévő részvényt biztosítottak a befektetőknek a túljegyzés keretében.

· A Társaság ajánlattételi ár alapján számított piaci kapitalizációja a tőzsdére lépéskor 90 238 043 400 HUF (kb. 291,0 millió EUR).

· Az alap ajánlat során 4 423 434 törzsrészvényt kínálnak fel a befektetőknek, beleértve 3 039 706 újonnan kibocsátott törzsrészvényt és 1 383 728 meglévő törzsrészvényt az Értékesítő Részvényes tulajdonában lévőkből. Az alap ajánlaton felül 416 566 meglévő részvényt biztosítottak a befektetőknek a túljegyzés keretében.

· Az teljes ajánlat (beleértve a túljegyzést) kb. 82%-át allokálták az intézményi befektetők számára, 0,2%-át a munkavállalóknak és a Csoport tisztségviselőinek, és 17,8%-át pedig a kisbefektetőknek.

· A nyilvános ajánlattétel során 860 180 törzsrészvényt értékesítenek a befektetők számára, beleértve 540 226 újonnan kibocsátott törzsrészvényt és 245 920 meglévő törzsrészvényt az Értékesítő Részvényes tulajdonában lévőkből, és 74 034 meglévő törzsrészvényt allokáltak a befektetőknek az Értékesítő Részvényes tulajdonában lévőkből a túljegyzés keretében.

· A Társaság az Ajánlattétel keretében kb. nettó 14 milliárd HUF forrást von be, amelyet a Link sp. z.o.o. és a Link Sevices sp. z.o.o. felvásárlására, továbbá általános társasági célokra és forgótőkeként fog felhasználni.

· Az Ajánlattétel lezárását követően, a túljegyzési opció teljes lehívását feltételezve a közkézhányad a Társaság alaptőkéjének kb. 27%-át fogja kitenni. A Mid Europa Partners – a CEE Transport Holding B.V.-n keresztül – a Társaság alaptőkéjének 70%-át fogja birtokolni.

· A Társaság törzsrészvényeivel a kereskedés várhatóan 2017. július 6-án kezdődik a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacának Prémium kategóriájában.

· A Társaság, annak vezetősége és az Értékesítő Részvényes egy szokásos részvényeladási tilalmi megállapodások (customary lock-up agreement) keretében megállapodott abban, hogy a részvényeiket nem értékesítik a Zárónapot követő 180 napig (az Értékesítő Részvényes esetében), illetve a Zárónapot követő 360 napig (a Társaság és a vezetőség esetében).

· A Citigroup és a Berenberg Egyesült Globális Koordinátorokként és Együttes Könyvvezetőkként járnak el az Ajánlattétel során. Az Erste Group és a Renaissance Capital Együttes Könyvvezetőkként járnak el. Az Erste Group a Magyarországi Nyilvános Ajánlattétel forgalmazójaként jár el.

A mai bejelentéssel kapcsolatban Lajkó Ferenc, a vállalat vezérigazgatója így nyilatkozott: „Örömmel tölt el bennünket az ajánlattételre adott igen pozitív válasz. Úgy gondoljuk, hogy a befektetők felismerték vállalkozásunk erősségeit és az ágazatunkban rejlő óriási lehetőséget. Ma új fejezet nyílik vállalatunk történetében a sikeres IPO-val, amely az FTL-logisztika területén Európában elfoglalt helyünket tükrözi. Már holnap tovább folytatjuk munkánkat, hogy megvalósítsuk növekedési stratégiánkat, Európa-szerte terjeszkedjünk, és új lehetőségeket aknázzunk ki a közép-európai piacokon.”

Bethlen Miklós, a Mid Europa Partners partnere megjegyezte: „A Waberer’s IPO sikere bizonyítja a befektetők bizalmát a vállalat és a regionális növekedési lehetőség iránt. Amióta 2011-ben részvényessé vált, a Mid Europa folyamatosan támogatta a Waberer’s vezetését a vállalat fejlesztésében a mai napig, amikor az európai logisztikai szektor nyilvánosan jegyzett vezetőjévé vált. Örömmel folytatjuk az együttműködést a vállalat vezetésével a Waberer’s bővítési és konszolidációs stratégiájának megvalósításában, tovább erősítve a vállalat vezető szerepét. Örülünk, hogy az IPO nemcsak a Waberer’s fejlődésének következő fázisához biztosít alapot, hanem az utóbbi csaknem húsz év legnagyobb magyar piaci IPO-jaként azt is mutatja, hogy a Budapesti Értéktőzsde képes jelentős finanszírozást nyújtani a növekedő vállalatoknak.”