CER találkozó Budapesten – a házigazda a Rail Cargo Hungaria volt

A CER (Community of European Railway and Infrastructure Companies – Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége) vámügyi munkacsoportjának kezdeményezésére a tagországok vasúti szakértői minden évben közös, több napos találkozó keretében egyeztetnek a vámhatóságok illetékeseivel, illetve az Európai Bizottság delegáltjaival a folyamatban lévő ügyekről. Idén a szakmai egyeztetésnek Budapest adott helyszínt, a házigazda a Rail Cargo Hungaria volt.

forrás: RCH

A konferencián a Rail Cargo Hungaria Zrt. nevében Garai Gyula vállalatfejlesztési vezető köszöntötte a résztvevőket, a szakmai képviselő a vállalat részéről Szilágyi Etelka kereskedelmi logisztika szakelőadó volt. Ezt követően a vasutas szakemberek, illetve a vámhatóságok képviselői és az Európai Bizottság részéről az adó és vámcsoport tagjai két külön munkacsoportot alkotva tanácskoztak. Az egyeztetések a találkozó második napján már teljes körben folytatódtak. Kiemelt téma volt az uniós árutovábbítási eljárásban az elektronikus fuvarokmány szerepe.

Az Uniós Vámkódex szerint az elektronikus fuvarokmány vám-árunyilatkozatként használható az áruk uniós árutovábbítási eljárás alá vonásához, amennyiben tartalmazza az ilyen árunyilatkozatban szereplő adatokat, és ezek az adatok az indulási és a rendeltetési helyen a vámhatóságok rendelkezésére állnak, lehetővé téve az áruk vámfelügyeletét és az eljárás lezárását.

Emellett egyéb, a hatályos jogszabályok gyakorlati alkalmazásával összefüggő vámmal kapcsolatos kérdések és problémák közös megvitatása is napirendre került. Ugyanebben a körben a résztvevők a korábbiaknak megfelelően egy év múlva találkoznak, hogy folytassák az aktuális ügyek előbbre vitelét.