Az adókorlát eltörlését kérik az amerikai repülőterek

Az Észak-Amerikai Nemzetközi Repülőterek Tanácsa (ACI-NA) a honlapján közölte azt a nyílt levelet, amelyet a Repülőtéri Vezetők Amerikai Tanácsával (AAAE) együtt küldtek el Donald Trump amerikai elnöknek. Ebben arra kérik a kormányzatot, hogy a jelenleg 4,5 dolláros utasonkénti repülőtér-használati illeték felső határát – amelyet szükségtelennek és elavultnak neveztek – szüntessék meg.

A légikikötők üzemeltetői azért kérik az intézkedést, hogy így több pénzt tudjanak az infrastruktúra fejlesztésére szerezni és költeni, és szerintük így a repülőterek sokkal önellátóbbak lehetnek. A The Hill amerikai lap szerint a repülőterek általában 8,5 dolláros utasonkénti díjat szeretnének beszedni, amely a repülőjegyek árába van beépítve. Az emelés szerintük azért is indokolt, mert annak mértékét 15 éve nem emelték.

Az iparágon belül viszont nincs egyetértés a díjjal kapcsolatban, a légitársaságok például kimondottan ellenzik annak bevezetését. Szerintük ugyanis az utasok már így is elég sokat fizetnek különböző illetékekre, amelyeket a kormány vet ki rájuk, amikor jegyet vásárolnak.

Airportal.hu