Nagyszabású ellenőrzést tart a MÁV és a rendőrség a vasúti átjárókban

A Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap (ILCAD) alkalmából országszerte közös ellenőrzéseket végez a vasúti átjáróknál a MÁV és a rendőrség június 2-án, pénteken. Az utazási szezon, valamint az iskolai nyári szünet közeledtével különösen fontos, hogy a járművezetők, a kerékpárosok és a gyalogosok – az előírásokat betartva – körültekintően közlekedjenek, és minden esetben meggyőződjenek az átjárókban a biztonságos áthaladás feltételeiről.

A „Cselekedj biztonságosan a vasúti átjárókban” című, 2009 óta évente megtartott Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Kampány részeként a rendőrök országosan több mint 50 helyszínen ellenőrzik a közúti közlekedőket, a vasutas biztonsági szakértők pedig szórólapokkal és szóban próbálják felhívni az átkelők figyelmét a kockázatokra. Ezen kívül vizsgálják a vasúti átjárók állapotát, a vágányok melletti területeket, a közúti útburkolat minőségét, a felfestéseket, a fénysorompójelzők, optikák épségét, láthatóságát, illetve megfigyelik, hogy az áthaladó vonatokon megvannak-e az előírt jelzések és zárva vannak-e a vasúti kocsik ajtói.

A MÁV az év első két hónapjában megnövekedett balesetszám miatt döntött úgy, hogy március második felében – a rendőrséggel közösen – ellenőrzéseket tart több megye vasúti átjáróiban. A kampány elsődleges célja az volt, hogy rámutasson a körültekintő, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára, hiszen a sokszor emberéletet követelő tragédiák több odafigyeléssel és a szabályok következetes betartásával elkerülhetőek lennének. A vasúttársaság ezen felül szórólapokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetőek. A szabályosan átkelő autósok, motorosok és gyalogosok általában jó néven vették a balesetmegelőző akciót, amely sikeres volt: az ellenőrzéseket követően áprilisban csökkent az események száma.

A tavaszi hazai kampány biztató eredményeiből kiindulva a szervezők remélik, hogy a nemzetközi kezdeményezés újra előtérbe helyezi a tudatos és biztonságos közlekedést, és ennek köszönhetően ismét csökken a balesetek száma.