NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A tervek szerint halad az M35-ös Hajdú-Bihar megyében

Az M35 autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti első, 5,43 km-es szakasza, valamint az 5,5 km hosszon, új nyomvonalon megépülő 481. sz. főút várhatóan már 2018 év elejére elkészül. A beruházás második, 20,2 km hosszú 481. sz. főút – Berettyóújfalu közötti részét pedig jövő év végén vehetik birtokba az autósok.

Az M35 I. ütemben a 4. sz. főút és a 481. sz. főút közötti szakaszon a nyomvonal teljes hosszában építési tevékenység folyik. Mindez földműépítést, rézsűkialakítást, a rézsűfelületek humuszolását jelenti. A műtárgyaknál cölöpalapozás, cölöpösszefogó gerenda, pillér- és hídfőépítés van folyamatban. Május második hetében a 4. sz. főút feletti hídnál elkezdődik a tartógerendák beemelése, valamint a főpályán a pályaszerkezeti réteg építés is.

A 481. sz. főúton földműépítés és átereszek építése zajlik.

Az M35 II. ütemben a 481. sz. főút és a Berettyóújfalu közötti szakaszon folyamatos a beszállító utak karbantartása és az anyagbeszállítás. Folyik az ideiglenes terelőutak kialakítása és a felhagyott régészeti gödrök visszatöltése. A kivitelező 1 km hosszon töltésalapozás előkészítést végez, a főpályán pedig 4,5 km hosszon épül a töltésalapozás. A hídépítési munkák most a szerkezeti cölöpök és a cölöpösszefogó gerendák, pillérek készítésének fázisában vannak. A szakaszon mederkorrekció, mederburkolatok és átereszek építése zajlik, valamint megtörténik a nagyfeszültségű távvezeték és a szénhidrogén vezeték kiváltása is.

A 4. sz. főút és a 481. sz. főút közötti részének kivitelezését a Colas Hungária-Colas Út Konzorcium végzi, nettó 17.237.474.262 forint értékben. Az új nyomvonalon megépülő a 481. sz. főút kivitelezését az STR Építő Kft. végzi, 4.989.999.551 forintért. Az M35 II. ütemének kivitelezését a HÓDÚT Kft. és a Duna Aszfalt Kft. közösen végzi 46.990.610.185 forintért. A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg.