NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Ütemterv szerint halad a győri elkerülő út befejező szakasza

A három építési ütemben megvalósuló, összesen 13,4 km hosszú új nyomvonalon Győrt keletről elkerülő út az M1 autópályát fogja összekötni a 14. sz. főúttal. Az elkerülő út M1 autópálya és Vonal út közötti szakasza 2015 szeptemberére készült el, a Vonal út és az 1. sz. főút közötti ütemet december 22-e óta már használhatják a közlekedők.

A befejező, 5,2 km hosszú harmadik ütemben új, 395 méter hosszú híd épül a Mosoni-Duna felett, Győrszentiván kertváros – Győr Bácsa között. A hídon a díszkivilágítás mellett kerékpárút is épül. A fejlesztés részeként 3 körforgalmi csomópontot alakítanak ki a 14. sz. főút, az 1301. j. és az 1302. j. utakon.

Az elkerülő út biztosítja a gönyűi kikötő könnyebb elérését az M1 autópályától és közvetlen kapcsolatot teremt a gönyűi kikötő és a győri ipari park között. Az elkerülő III. ütemének 2018-as átadását követően az észak-dél irányú átmenő járműforgalom már lakott területeken kívül fog bonyolódni, csökkentve ezáltal a zaj és légszennyezést Győr városában.

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában valósul meg, magyar költségvetési forrás felhasználásával.