NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Hullámtörővel védik meg a felújított vasutat Fonyódnál

A hullámverés és a jégzajlás kimosta a vasúti pályát Fonyód és Bélatelep között az elmúlt évtizedekben. Egy új építménnyel próbálják megakadályozni, hogy a felújított pályával már nem történjen ilyen.

Uniós és költségvetési forrásból hullámtörőt építenek Fonyód és Bélatelep között, hogy megvédjék a vasútvonalat. A munka 2018 szeptemberéig tart – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A hullámtörő a Balaton erodáló hatásától védi a tó déli partja mentén húzódó vasútvonalat, az érintett partszakaszt a hullámverés és a jégzajlás kimosta ugyanis az évtizedek során.

A 737 méter hosszú építmény körülbelül 1 méterrel lesz magasabb a Balaton átlagos vízszintjénél, kivitelezését hamarosan kő- és földmunkálatokkal folytatják. A nyári szezonban biztosítják a menetrend szerinti vasúti közlekedést, vágányzárra csak ősztől kell ismét készülni.

A Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy közötti vasútvonal rekonstrukciója, valamint a hullámtörő építése jogerős környezetvédelmi, építési és vízjogi létesítési engedéllyel rendelkezik, a munkálatokat a vízminőségre vonatkozó előírások betartásával végzi a kivitelező. A hullámtörő megépítésével nem csökken a Balaton vízfelülete – közölte a NIF.

hvg.hu