A BKV-nál folytatódott a bérkövetelésekkel kapcsolatos kollektív munkaügyi vita

A BKSZSZ és a VTDSZSZ részvételével tartott egyeztetésen a felek ismét tárgyaltak a szakszervezetek bérköveteléseiről.

A BKV vezetése a találkozón ismételten hangsúlyozta:  határozott a szándéka a bérfeszültségek hosszú távú rendezésére, elkötelezett mind a szükséges béremelés végrehajtásának tekintetében, mind más, hosszú távon hatást kifejtő humánstratégiai intézkedések vonatkozásában, azonban egyelőre – a források előteremtéséig – a munkavállalók türelmét kéri. A szakszervezetek részéről elhangzott, hogy ha kollektív munkaügyi vita március végén eredménytelenül záródik, nyomásgyakorlásként a sztrájktól sem riadnak vissza.

A BKV vezetése elkötelezett a szükséges béremelés végrehajtása mellett, egyedül a béremelés mértéke kérdéses még. A munkáltató a szakszervezetekhez hasonlóan hosszú távú megállapodásban gondolkodik, és a Társaság mindent elkövet annak érdekében, hogy a szükséges források rendelkezésére álljanak, azonban fontos megérteni, hogy ezeknek a forrásoknak az előteremtéséhez elfogadott Üzleti terv szükséges, e nélkül a Társaság nem tud kötelezettséget vállalni – olvasható a BKV sajtóközleményében.

Bár a  BKV Zrt. jelenleg még nem rendelkezik elegendő tartalékkal a munkavállalói követelések teljesítéséhez, vezetése tisztában van a dolgozók helyzetével, és számol a munkaerő piaci helyzettel, illetve tendenciákkal. A tárgyaló felek közös érdeke, hogy a megfelelő megállapodás megszülethessen. Már folynak az egyeztetések a szükséges források megteremtéséről, a folyamat azonban időigényes, éppen ezért a BKV Zrt. vezetősége a most lezajlott tárgyaláson március végéig a munkavállalók és az érdekvédelmi szervezetek türelmét kérte.

A felek még a héten újra tárgyalóasztalhoz ülnek és az egyeztetések folytatódnak.