Prioritásként kezelik a marosvásárhelyi reptérfelújítást

A Maros Megyei Tanács vezetősége a 2017-es év legfontosabb prioritásának tekinti a nemzetközi járatok újraindítását a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtéren, ezért a kifutópálya felújítását belefoglalták a 2017-es megyei költségvetési tervezetbe, a beruházási fejezetnél 77 millió lejt különítettek el erre a célra – olvasható az Agerpres által idézett közleményben.

A megyei önkormányzat eredetileg úgy tervezte, hogy bankkölcsönből fedezi a kifutópálya felújítási munkálatait, hiszen az önkormányzatnak lehetősége lenne hitelt felvenni. Maros megye eladósodottsági rátája nagyon alacsony, alig 6,97 százalék, miközben a helyi közpénzügyekről rendelkező 273/2006-os törvény 30 százalékos eladósodottságot tesz lehetővé.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a Maros Megyei Tanács jogosult bankhitel felvételére, egy ilyen szerződés aláírására azonban jelenleg még sincs lehetőségünk, mivel kimerült az állami hitelkeret. Egy önkormányzat csak akkor vehet fel bankkölcsönt, ha ezt jóváhagyja a pénzügyminisztérium hitelfelvételekkel foglalkozó bizottsága. Ez a bizottság engedélyezi az önkormányzatok hitelfelvételét és a hitel felhasználási feltételeit az éves keret függvényében. A kormány által megszabott 2017-es évre vonatkozó országos keret azonban már kimerült. Ezt egyesek tévesen úgy értelmezték, hogy Maros megye lépte túl a saját hitelkeretét” – mondta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A bankhitel felvételére kiírt versenytárgyalás folyamatban van, három bank részéről érkezett ajánlat az önkormányzathoz, ezek most az elbírálási időszakban vannak. Az elindított folyamatot nem függesztették fel, mivel van esély arra, hogy a kormány az év folyamán bővítse a garanciakeretet.

Azt szeretnénk, hogy a beruházást ne kelljen halasztani a kölcsönre való várakozás miatt, ezért döntöttünk úgy, hogy saját forrásokból valósítjuk meg a kifutópálya felújítását. Ez viszont azt feltételezi, hogy csökkentenünk kellett a költségtételeket más fejezeteknél. A beruházási és egyéb költségek korlátozása nem egy örömteli dolog, de úgy ítéltük meg, hogy az idei év legfontosabb kihívása a reptér helyzetének megoldása. Amennyiben a kormány megnöveli az idei hitelkeretet, a megyei tanácsnak már minden dokumentuma elő lesz készítve a hitel felvételéhez, és a reptéri munkálatokat a bankkölcsönből fizetjük. Ebben az esetben a megyei költségvetésből elkülönített pénzt átcsoportosítanánk más beruházások és kiadások fedezésére” – nyilatkozta Péter Ferenc.

kronika.ro