Osztrák minimálbér: Monitoring Bizottság alakult az MKFE részvételével

Orbán Viktor megbízásából 2017. március 16-án megalakult az a Monitoring Bizottság, amelynek célja, hogy folyamatosan feltárja az osztrák minimálbérszabályok kedvezőtlen hatásait az Ausztriában dolgozó magyar vállalkozásokra. A Bizottságban a Miniszterelnökség, hazánk bécsi nagykövetsége és Magyarország állandó EU képviselete mellett részt vesz az MKFE, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, és az osztrák jogban szakértő ügyvédek.

Az alakuló ülésen Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy a Monitoring Bizottság a Miniszterelnök utasítására jön létre, s az a feladata, hogy feltárja az ausztriai szabályok hatásait a kint dolgozók életkörülményeire. Az államtitkár hozzátette, hogy Ausztria – az ott dolgozó magyarok nagy száma miatt – kiemelt figyelmet kap a magyar kormányzat részéről, és a kérdés jelentőségét mutatja az is, hogy március 9-én az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök találkozóján a magyar fél leszögezte, hogy közös, de méltányos megoldást szeretne. A Monitoring Bizottságnak ezért kell részletes feltáró elemzést készítenie a jelenlegi helyzetről a következő kétoldalú találkozóig.

A fő kérdések, amelyekre a Bizottság választ keres:

  • Hány magyar munkavállaló dolgozik Ausztriában?
  • Milyen jogosultságaik vannak az osztrák ellátó rendszerben, milyen a jogi helyzetük?
  • Milyen hatásai vannak az Ausztriában bevezetett jogszabályoknak, és ellentétesek-e az uniós joggal?
  • Milyen jelzéseket adhatunk az Európai Bizottságnak, illetve az osztrák kormánynak?

Czukor József, a miniszterelnök külpolitikai főtanácsadója a megbeszélésen kifejtette, hogy az osztrák minimálbérszabályok miatt a magyar fél nem kíván konfliktust teremteni, ugyanakkor, ha a helyzet kritikussá válik a magyar munkavállalók részére, akkor Magyarország készen áll arra, hogy ellenintézkedéseket tegyen.

Perényi János Magyarország bécsi nagykövete szintén kiemelte, hogy a problémákat célszerű kétoldalú kapcsolatokban tisztázni, kerülve a konfliktusokat. A nagykövet ugyanakkor jelezte, hogy minden tagállamban működik panasziroda, ahonnan a beérkező észrevételeket továbbítják az osztrák (vagy más tagállam) illetékes hivatalának.

Somogyi Gábor főtitkár a megbeszélésen újra megerősítette az MKFE álláspontját, amely szerint a magyar fuvarozók részére az egyedüli elfogadható megoldás, ha a közúti személy- és áruszállítás kikerül a posting szabályozás hatálya alól, ugyanakkor – szükség esetén a hazai jogi és adókörnyezet módosításával – fel kell készülni arra az esetre is, ha ez nem valósul meg. Somogyi Gábor tájékoztatást adott a fuvarozókat érintő hatalmas adminisztrációs terhekről, illetve a közel sem egységes, kollektív szerződésekhez kötött osztrák minimálbér rendszerről. A főtitkár javaslatot tett arra is, hogy Monitoring Bizottságban kapjon helyet az NFM Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkársága is, hiszen az ügynek még sokféle vetülete lehet.

Összességében elmondható, hogy a Monitoring Bizottság létrehozása komoly lépés Ausztria és Magyarország konfliktuskezelése útján. A magyar kormányzat jól látja, hogy az ügy két legfontosabb érintett szereplője a fuvarozás és az építőipar. A Bizottságtól Orbán Viktor miniszterelnök olyan komplex anyagot kíván látni, amely kellő munícióval szolgál a következő osztrák-magyar találkozóhoz.

MKFE kommunikáció