Biztosított a jövője az EU ingyenes Interrail programjának

Támogatta az Európai Parlament költségvetési bizottsága az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet ötletére épülő javaslatot, így a tesztüzem után 2018-ban is biztosított lehet a program költségvetése – közölte kedden Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

A képviselő az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közleményében írta: „Ez mindenképpen komoly előrelépés azok után, hogy (…) a program megvalósítása megakadt az uniós intézményrendszerben„.

Bizonyossá vált, hogy a program az idei évben több mint kétmillió eurós költségvetéssel elindul, és soktucatnyi magyar fiatalnak is lehetőséget biztosít majd az ingyenes európai utazáshoz” – közölte Ujhelyi, aki szerint a kezdeményezés kiemelkedő fontosságú az európai közösség számára.

Az eredeti javaslat értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet az EU országainak bejárására. A Financial Times brit üzleti lap korábbi értesülései szerint azonban az Európai Bizottság elvetette ezt a tervet, és helyette mindössze egy „felvizezett” javaslatot fog benyújtani az iskoláknak nyújtandó utazási támogatásokról.

Az Interrail Global összesen 30 országban biztosít utazási lehetőséget. A bérlettel ingyen utazhatnak a fiatalok Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig bárhol Európában.

MTI