NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Indulnak a tavaszi munkálatok a dél-balatoni vasútvonalon

A téli leállást követően folytatódik a dél-balatoni vasút Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy, illetve Fonyód – Kaposvár közötti szakaszán zajló átépítése. Márciustól Balatonföldvár és Balatonmáriafürdő között kell forgalmi rend változásokra számítani.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy vasúti vonalszakasz korszerűsítése és a Fonyód – Kaposvár vonalszakasz elővárosi célú felújítása munkálatai csak feszültségmentes állapotban, teljes vágányzár mellett végezhetők el. A nemzetközi vonatok kerülő útirányon közlekednek, a belföldi vonatközlekedés 2017 tavaszán Szántód-Kőröshegy – Balatonszentgyörgy állomások között a MÁV-Start Zrt. hirdetményeiben szereplő módon autóbuszos vonatpótlással vehető igénybe.

A jelenleg érvényben lévő ütemterv szerint 2017 tavaszán a Balatonszemes-Balatonlelle felső, Balatonboglár – Fonyód, 2017 őszén pedig a Balatonfenyves – Balatonmáriafürdő vasútállomások közötti nyíltvonali szakaszok az ún. nagygépes technológiával épülnek át, az alépítmény építését a közel egy kilométer hosszú PM1000 géplánc, míg a felépítmény építését SMD80 gyorsátépítő géplánc végzi el.

2017 tavaszán a Fonyód-Balatonfenyves, 2017 őszén a Balatonmáriafürdő – Balatonszentgyörgy állomásközök alépítményének átépítése hagyományos, földmunkás technológiával történik.

Balatonszemes – Balatonlelle felső állomásközben 2017. március elején megkezdődnek a PM 1000 alépítményjavító géplánc munkavégzéséhez szükséges előkészítési munkálatok. Az alépítményjavító géplánc ebben az állomásközben kezdi meg tavaszi munkavégzését ütemezetten 2017 március közepétől.

Fonyód – Balatonfenyves állomásközben 2017. március elejétől a meglévő vágány bontását az SMD80 géplánc végzi, ezt követően kezdődhet el az állomásköz alépítményének földmunkás technológiával történő átépítése.

Balatonföldváron, Balatonszárszón, Balatonőszödön, Balatonszemesen, Balatonlellén és Balatonbogláron több gyalogos és közúti átjáró befejező útépítési munkálatait végzik. Ezeken a helyeken földmunkára és aszfaltozásra kell számítani.

Balatonfenyvesen az állomásnál végeznek vasútépítési, felsővezeték építési munkálatokat, valamint megkezdődött Fonyód-Balatonfenyves szakaszon a meglévő gyalogos átkelőhelyek, útátjárók bontása, valamint a vasutat keresztező közművek kiváltása. Balatonmáriafürdőn az alsópályás gerinclemezes acélhíd építése történik meg.

A jelenlegi ütemterv szerint, a Balaton déli partján, 2017 nyarán a menetrend szerinti vasúti közlekedés elindulhat. A beruházás a nyári szezon végeztével, 2017 őszén újabb vágányzárral folytatódik.

A vágányzár mellett végzett beavatkozások időnként megkívánják, hogy egy-egy út-, és gyalogosátjárót a szakemberek ideiglenesen lezárjanak. A munkálatok miatt munkálatai miatt márciustól változó időpontokban Balatonföldvár és Balatonmáriafürdő között több vasúti közúti és gyalogos átjáró zárva lesz, ezekről szóló részletes tájékoztatást a NIF oldaláról letölthető táblázat mutatja.

A közúti és gyalogos átjárók lezárása alatt a kijelölt terelő útvonalakon, a többi átjárót használva tudnak az erre utazók közlekedni. A terelések idején a kihelyezett KRESZ táblák segítenek az eligazodásban.

A kivitelezést a Déli-part 2016 Konzorcium (R-Kord Építőipari Kft., V-Híd Zrt., Swietelsky Vasúttechnika Kft.) végzi. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás bevonásával valósul meg.