NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Felmérést végez a szerb vámhatóság

A szerb vámhatóság 2017. március 13. és 19. között felmérést végez legforgalmasabb belső vámhivatalainál, hogy gyorsabbá és rugalmasabbá tegye a jövőbeni vámeljárásokat.

A március eleji felmérés fő célja a szerb vámeljárás átlagos idejének felmérése és az ügyintézés gyenge pontjainak feltárása, majd ezek figyelembevételével a vámeljárások gyorsabbá és rugalmasabbá tétele.
A felmérést a szerb vámhatóság, más országok hatóságai és a Világbank végzi. A gépkocsivezetőkre ez semmilyen plusz terhet nem ró, nem vonatkozik rájuk nyomtatvány kitöltési kötelezettség. A nyomtatványokat a vámhivatal tölti ki.

Szerbiába való belépéskor a beléptető vámhivatal tölti ki a kérdőívet, majd a szerb rendeltetési vámhivatalhoz továbbítja a gépkocsivezető által, az áruhoz csatolt dokumentumokkal együtt.
Szerbia elhagyásakor a vámárut egy, az illetékes szerb vámhatóság által kitöltött kérdőív fogja végigkísérni a szerb határig. A kérdőívet a határon – a kiléptető határvámnál – kell leadnia a gépkocsivezetőnek.

A felmérés ideje alatt némileg növekedhet az ügyintézési idő, ám a későbbiekben, éppen a felmérésnek köszönhetően, várhatóan csökkenni fog a vámeljárás hossza.

MKFE kommunikáció