NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

A Knorr-Bremse 600 millió forintból fejleszt innovatív vasúti fékrendszert

Mintegy 270 millió forintot nyert el a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest vasúti fékek fejlesztésére a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH), a projekt összköltsége meghaladja a 600 millió forintot.

A csoport legnagyobb, budapesti fékegység gyárában és fejlesztő központjában helytakarékos és kisebb súlyú fékrendszer elemeket fejlesztenek majd olyan vasúti kocsik számára, amelyekbe az alacsony padló vagy a kerékpárszállító szakasz miatt a fékrendszer elemeit jóval kisebb helyre kell beépíteni. A cég vállalta, hogy az innovatív technológiával készülő fékmechanikai és fékvezérlési komponenseket két éven belül kifejleszti és a prototípusokat le is szállítja.

A Knorr-Bremse Budapest a világ legkorszerűbb vasúti járműveihez – például a japán szuperexpresszhez, a Shinkansenhez – fejleszt és gyárt egyedi megrendelés alapján fékeket és fékvezérlő szoftvereket.

A vállalat Magyarországon több mint 20 éve van jelen. A Knorr-Bremse vállalatcsoport 2015-ben csaknem 6 milliárd euró árbevételt ért el, és 30 országban 25 ezer munkatársat foglalkoztat. A csoport budapesti egysége a vasúti fékrendszerek tervezésének és gyártásának a központja, míg Kecskeméten a haszongépjárművek számára készülnek a fékrendszerek.

MTI