NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Sajtótájékoztató keretén belül Kemenes László alelnök ismertette a Prologis legújabb kutatását

Ebben az évben számos európai ország jelentős politikai döntésekkel
néz szembe, amelyek további politikai és gazdasági bizonytalansághoz vezethetnek. Az „ismert kérdőjelek” közé tartozik a Brexit 50. cikkelyének életbe lépése és a hollandiai, franciaországi és németországi választások. Mégis, pozitív a piaci kép. E szélesebb keresztáramlások ellenére, az elkövetkező év várhatóan kedvező lesz az európai logisztikai ingatlanpiac számára, a mutatók növekedésre utalnak. Ezt a pozitivitást látámasztották az Expo REAL iparági résztvevoi is, ahol a közönség 50%-a úgy vélte, az ágazat jobban teljesít majd 2017-ben mint 2016-ban, 35% várta, hogy a szektor hasonlóan fog teljesíteni és csak 15% szerint várható, hogy a piaci környezet romlik. Ez az összefoglaló öt fő faktort emel ki, amelyek optimizmusra adhatnak okot 2017-ben.

1) LOGISZTIKA – TÚLTELJESÍTÉS A JELENLEGI CIKLUSBAN
A logisztikai ingatlanpiac túlteljesítését a strukturális mozgatórugók erőssége stimulálja. Az eszközosztály növekvő alkalmazási szintje hajtja előre a növekedést, miközben az ellátási láncok modernizálódnak.

2) KITARTÓ GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS EURÓPA-SZERTE
Az iparági résztvevők szerint egy potenciális globális lelassulás jelentheti a logisztikai ingatlanpiac-ágazat számára a legnagyobb kockázatot 2017-ben (53%), ezt követi a Brexit és más geopolitikai események (24%). A globális lelassulás lehetőségét illetően fontos szem előtt tartani az európai gazdaság tevékenységét. Mindenekelőtt, az európai gazdaság, rugalmasságot mutatott az elmúlt néhány évben, számos ellenáramlással szembeszállva (orosz embargók, lehetséges Grexit és Brexit).

3) ERŐS MŰKÖDÉSI ALAPOK
A logisztikai ingatlanpiaci szektoron belül a fogyasztói hangulat Európa-szerte pozitív, a pénzügyi piacok volatilitása és a politikai nyomás ellenére. A készletek elérhetősége csökkent és az ügyfelek gyorsabban döntenek.

4) A FOKOZATOS BÉRLETIDÍJ-NÖVEKEDÉS VÁRHATÓAN FOLYTATÓDIK
Az üresedési ráta Európában 2010 óta tapasztalt folyamatos csökkenéséhez
igazodva a bérleti díjak növekedtek, de szerényebb mértékben.

5) A TŐKEPIACOK NORMALIZÁLÓDÁSA
Az eszközosztály továbbra is tőkét vonz; a Prologis rekord értékű európai tőkeemelése is ezt tükrözi. Azonban a logisztikai piacon a befektetők a lehetőségek hiányával szembesülnek, különösen az alaptermékeket érintően.

KONKLÚZIÓ

Az ügyfelek egyre inkább értik az „A”osztályú területek és a ‘megfelelő helyszín’ fontosságát, így hajlandóak gyorsabban elköteleződni a telítettebb piacokon. A strukturális mozgatórugók ereje, a gazdaság rugalmassága és a pozitív fogyasztói hangulat elősegítik a működési alapok további megerősödését. Ezért az ágazat kilátásai továbbra is pozitívak, mind az ingatlanüzemeltetés, mind a befektetési teljesítmény szempontjából.