NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Elektromos autó töltőállomást adtak át a budapesti repülőtéren

Elektromos autók „tankolására” szolgáló ABB villámtöltőt adott át a Budapest Airport és a Főtaxi. A fejlesztés szép példája annak, hogy nemcsak az állam és az önkormányzatok, hanem a vállalkozások is sokat tehetnek a környezetbarát technológiák elterjedéséért. A taxitársaság arra számít, hogy flottájában a jövőben egyre nő majd az elektromos autók aránya.

A magyar kormány tavaly elkötelezte magát az elektromobilitás mellett. Ennek megfelelően a Jedlik Ányos Terv megvalósításának kiemelt eleme az a 1,25 milliárd forintos pályázati keret, amelyre a 15 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések pályázhatnak, amennyiben elektromos töltőállomásokat szeretnének létesíteni. Az önkormányzatokon túl azonban a környezetvédelem mellett elkötelezett vállalkozások is sokat tesznek a zöldüzemanyag használat népszerűsítése érdekében. A bevásárlóközpontok és kiskereskedelmi láncok közül több is adott már át ingyenesen használható elektromos töltőállomásokat a közelmúltban.

A kormányzat mellett Budapest városvezetése is elkötelezett a környezetkímélő közlekedés térnyerésének elősegítésében. „A Fővárosi Önkormányzat nemcsak a szmog-riadó idején megismert szabályozással, tiltással, de beruházásokkal is szeretné elősegíteni a járműcsere gyorsítását” – mondta el Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. „Egy három éves program keretében a fővárosi kerületekkel közösen, nagyságrendileg 1100 töltőpont létesítését tűztük ki célul, melyek között úgy gondoljuk, ma már meghatározó részt kell, hogy képviseljenek az olyan, egyenáramú villámtöltők, mint ez a ma átadandó eszköz” – tette hozzá.

A Főtaxi, mint a környezetvédelem, az e-mobilitás és az innováció iránt elkötelezett magyar vállalkozás a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ún. puffer parkolójában egyszerre két autó „tankolására” alkalmas ABB villámtöltőt helyezett üzembe. A fejlesztés a Budapest Airporttal együttműködésben valósult meg. A villámtöltő kiépítéséhez szükséges infrastrukturális beruházást a repülőtér üzemeltetője, míg magát a berendezést, annak telepítését és üzemeltetését a Főtaxi finanszírozta. „A ferihegyi már a második gyorstöltő, amelyet saját forrásból finanszírozva helyeztünk üzembe. Az elsőt még 2013 decemberében társaságunk központi telepén létesítettük. Arra számítunk ugyanis, hogy flottánkban belátható időn belül a jelenlegi elektromos autók többszöröse teljesíthet majd szolgálatot” – közölte Szunomár Tibor, a Főtaxi Zrt. vezérigazgatója.

„A Budapest Airport 2015-ben indította útjára „Greenairport” néven a repülőtéri partnereivel közös környezetvédelmi programját. A Főtaxival közösen most átadott elektromos töltő állomás jól példázza a program fő célkitűzését, hogy a repülőtéri társaságok összehangolják fejlesztéseiket és környezetvédelmi intézkedéseiket a közös cél érdekében. A program kiemelt területe az elektromos mobilitás elterjesztése, amelynek eredményeként ma már mintegy 30 elektromos jármű közlekedik a repülőtéren és már több mint egy éve üzemel egy elektromos villámtöltő a repülőtéri parkoló területén is.” – jelentette ki Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi- közkapcsolati igazgatója.

„Nagy örömmel fogadtuk a Főtaxi Zrt. felkérését a villámtöltő állomás létesítésére. Az ABB jelentős nemzetközi és hazai tapasztattal rendelkezik a gyorstöltő infrastruktúra telepítése és üzemeltetése terén. Reméljük, ezzel az e-gyorstöltő állomással mi is hozzájárulhatunk az országos töltőállomás kiépítéséhez és a Főtaxi Zrt. környezetbarát törekvéseinek sikeres megvalósulásához” – mondta el Tara-Julia Lammi, az ABB Kft. ügyvezetője.

Az ABB Terra 53 CJT típusú villámtöltő alkalmas bármilyen típusú elektromos hajtású autó töltésére. A most telepített berendezés internetes kapcsolattal rendelkezik, így működése távolról szabályozható és működtethető.