NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Vasutas bérfejlesztés: az állami cégek közül elsőként a MÁV alakított ki közös béremelési javaslatota szakszervezetekkel

Kedden késő délután az állami vállalatok közül elsőként a MÁV-csoportnál született meg a szakszervezetekkel közösen kialakított és dokumentált javaslat a 2017 és 2019 közti időszak tervezett béremeléseiről. A felelős számításokat és tárgyalásokat követően elkészült álláspont jegyzőkönyvét az érdekegyeztetést folytató munkáltató képviselői és a szakszervezetek is aláírták. A dokumentumot a MÁV a napokban, legkésőbb a február 5-i határidőig eljuttatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz.

A javaslat szerint idén átlagosan 13 százalékkal, jövőre 12 százalékkal, 2019-ben legalább 5 százalékkal növekedhet a nem vezető beosztású munkakörben dolgozó mintegy 36 ezer vasutas bére.

A bérfejlesztés célja– a közszolgáltatás zavartalan ellátása érdekében – a fluktuáció és a szakemberhiány kialakulásának megelőzése, a munkaerő-piaci helyzetre is tekintettel a szakképzett munkaerő megtartása és jövőbeni biztosítása, valamint a munkakörök közötti bérfeszültségek kezelése.

A felek rögzítették, hogy a jegyzőkönyvben foglaltak nem kötelezik az aláírókat, az álláspontok kizárólag a tulajdonos, illetve a tulajdonosi joggyakorló szervezet tájékoztatására szolgálnak.