NavigátorVilág – Vasúti fuvarozás konferencia

Megkezdte a SPAR az elektromosautó-töltők telepítését

A SPAR-csoport elektromosautó-töltő állomást telepített a soproni INTERSPAR parkolójába. A vállalat a következő években több hipermarketénél helyez majd üzembe hasonló eszközöket, amelyekkel vásárlás közben bármilyen típusú villanyautót fel lehet tölteni.

„Értékteremtő osztrák családi vállalkozásként fontos számunkra az innovatív és környezettudatos megoldások támogatása Magyarországon is. Modernizációs programunk keretében elektromosautó-töltő állomásokat telepítünk a fő közlekedési csomópontokban található hipermarketek parkolóiba az idei évtől kezdve, szakaszosan. Az első ilyen berendezést az osztrák-magyar közös kultúra szimbolikus helyszínén, a soproni INTERSPAR-nál használhatják az autósok.”- mondta Maczelka Márk kommunikációs vezető.

Az evopro gyorstöltő autótípustól függően akár 1 óra alatt feltölti a járművet. A berendezéssel egyszerre két autó tölthető. A használata a tesztidőszak után nem igényel kártyát, a felhasználók okostelefon applikáción keresztül férnek majd hozzá. A fedele úgy van kialakítva, hogy érintésvédelmi szempontból biztonságos legyen. A SPAR a soproni beruházásra mintegy 7 millió forintot fordított.

Statisztikák szerint a skandináv országokban az utakon közlekedő autók 30 százaléka már hibrid, vagy teljesen elektromos hajtású. Ehhez képest Magyarországon viszonylag kevés villanyautót látni az utakon, de szakemberek szerint az elkövetkező években a különböző vásárlási kedvezményeknek és támogatásoknak köszönhetően jelentősen bővülni fog a jelenlegi hazai állomány.